עפרה גורי-רמון
בוקר טוב אדם קדמון - עפרה גורי-רמון
איורים: שירז וולמן וסיון אופנהיים
יצא לאור בנובמבר 2019 בהוצאה עצמית של המחברת (עפרה גורי-רמון)
חיי היומיום של האדם הקדמון, שחי באזורנו לפני כ־20,000 שנים, מתוארים בסיפור הווי והרפתקאות, הכתוב בלשון בהירה, מפרטת אך לא מעייפת, הפונה אל ילדים בגיל 9-5. במוקד העלילה סיפורם של שלושה ילדים, המתגוררים עם הוריהם ועם בני שבט נוספים, במערה שבמצוק הררי, סמוך לנחל הנשפך אל הים. עם בוא עונת החורף נודדים בני השבט מזרחה, אל מחנה אחר, מוגן יותר, שעל גדת אגם.
העלילה נשענת על תגליות ארכאולוגיות בעלות חשיבות עולמית, בשני אתרים פרהיסטוריים בישראל – אתר נחל מערות שבכרמל ואתר אהלו II שעל החוף הדרומי־המערבי של אגם הכנרת. ארבע המערות שבנחל מערות, שבהן נחשפו עדויות המייצגות 500,000 שנים של התפתחות אנושית, הוכרו על ידי ארגון אונסק"ו כ"אתר מורשת בעל ערך אוניברסלי יוצא מן הכלל לחקר התפתחות האדם".
במחנה המגורים של דייגים-ציידים-לקטים מלפני 23,000 שנים (שלהי תקופת הקרח האחרונה), אשר על גדת הכנרת, נחשפו ממצאים ייחודיים: שרידי סוכות, אפר מדורות, קבר, כלים ושרידי מזון המאפשרים לשחזר את אורחות החיים במחנה.
עפרה גורי־רימון היא ארכאולוגית, ניהלה ואצרה את מוזיאון הכט שבאוניברסיטת חיפה (2015-1989). בין השאר, הקימה במוזיאון מרכז למידה, המציע פעילויות מגוונות לילדי גן ותלמידי בתי־ספר. ב־2002 יזמה והפיקה את התערוכה "אהלו II: מחנה דייגים-ציידים-לקטים בן 23,000 שנה על חוף הכנרת". בשנים 2015-2010 היתה חברה במועצת רשות העתיקות ומאז 2009 חברה במועצה לישראל יפה.
המאיירים, שירז וולמן וסיוון אופנהיים הם זוג, בוגרי בצלאל ומזה חמש עשרה שנים בעלי הסטודיו "אדרבא" לעיצוב גראפי, הפועלים במגוון תחומי עיצוב - מכרזות ומיתוג ועד לעיצוב אינטראקטיבי. שירז וולמן איירה בעבר את ספרה של שושי וולמן "סיפור על נסיכה ועכבר".
אפיון דמויות הספר, הן בני האדם והן בייצוג החיות והסביבה, נעשה בהשראת ציורי מערות שהתגלו באתרים שונים בעולם, שעלילת הספר היא בת זמנם. יחד עם זאת, היה רצון למאיירים להוסיף מימד רגשי לדמויות, המייצגות את אנשי השבט הקדמוני, ולהמחישם באופן מעורר אמפתיה והזדהות. משום כך התרחקו מהתאורים הסטריאוטיפיים המתארים את האדם הקדמון כאדם פרימיטיבי שהוא מעט יותר מקוף-אדם.
הבחירה בעיבוד רקעים מצולמים מהאתרים הפרהיסטוריים עצמם (נחל מערות בכרמל ואתר אהלו על גדת הכנרת) וכן שילוב צילומי ממצאים אמיתיים, נועדו ליצור זיקה למחקר הפרהיסטורי ששימש השראה לעלילה הדימיונית של הספר.
אופן תאור הילדים ומשפחתם מאפשר לקורא הצעיר להזדהות עם גיבורי הסיפור, לדמיין את עצמו בעולם זה ולהבין את קשיי החיים בעולם הפרהיסטורי, שהוא כה שונה מעולמנו אנו. הסיפור המרתק, נותן תמונה היסטורית נאמנה ויכול להעשיר הן את הילדים והן את הוריהם, ואין ספק שיעורר את סקרנות הילד ובעקבות זאת יהווה תמריץ לטיול משפחתי לאתרים ששימשו השראה לסיפור.