דף הבית

איך תגדלו ילדים אוהבי קריאה?

 שלושה כללים פשוטים ומומלצים שיעזרו לכם להגשים את המטרה:

 

  • השתמשו בהומור וחפשו ספרים המייצרים אינטראקציה משעשעת

שמתם לב פעם כמה שמילים יכולות להצחיק ילדים? לא מדובר רק על מילות הפיפי-קקי המובנות מאליהן, אלא גם מילים בעלות צליל מסוים, הקשר מפתיע או חריזה משעשעת, שהם נהנים לגלגל על הלשון שוב ושוב ולהתפקע מצחוק. ספרים יכולים להוות מקור נפלא לשעשוע מילולי שכזה, ואחת הדוגמאות הטובות ביותר לכך הוא הספר "חרוז תנין" מאת תמר דביר. ילד יוצא עם סבתו לנסיעה ברכבת, בחיפוש אחר חרוז שהלך לה לאיבוד. כל דף מסתיים בשורה בלתי גמורה, כאשר הציפייה של הקורא/המאזין הצעיר היא כי בעמוד הבא תופיע מילת חרוז שתשלים אותה, אלא שבדף הבא מופיעה מילה שאיננה מתחרזת בעליל, והאפקט מפתיע ומצחיק מאוד, ויוצר אצל הילדים השתתפות פעילה של ניחושים, צחוק והתלהבות.

 

  • שחקו עם הילדים משחקי מילים ואסוציאציות כדי לחבב עליהם את העיסוק בשפה ולהעשיר אותה 

פעמים רבות, אנחנו מוותרים על ספר ילדים טוב ומעניין מפני שנדמה לנו שהעברית בו גבוהה מדי עבור הילד הקטן שלנו והוא יתקשה להבין אותה, ואז כאשר הוא גדל אנחנו מאוכזבים לגלות שהוא מעדיף ספרים בשפה דלה ונמוכה. משחקי מילים כמו חריזת חרוזים, פינג-פונג אסוציאציות (משתתף אחד אומר מילה, השני צריך לשלוף מילה שעולה בראשו בעקבותיה וכן הלאה. משחק מושלם לנסיעות ארוכות), שבץ-נא לגדולים יותר ושאר משחקים בשפה ימגרו את החשש של הילדים ממילים גדולות ועברית גבוהה, יחבבו עליהם את השפה ויעודדו אותם לקרוא ספרים איכותיים.

 

  • קחו אותם לספרייה!

ספרים הם מצרך יקר, וספרי ילדים אינם יוצאי דופן בעניין זה. ביקור בספריה יאפשר לילדים לצאת בידיים מלאות בכל הספרים שרק יתחשק להם, דבר שיעודד אותם להקדיש זמן רב יותר לקריאה. גם היכולת לגעת בספרים, לדפדף, לקרוא ולהתרשם מבלי שמוכרת נודניקית תאיץ בכם לקנות או תחשוש לשלומם של ספרים חדשים בידיים קטנות, הופכת את חוויית השהות בספריה להרבה יותר ידידותית לילדים מהשהות ברוב חנויות הספרים. הוסיפו על כל אלה שעות סיפור והצגות שמתקיימות דרך קבע בספריות עירוניות רבות בחינם או בתשלום סמלי, והרי לכם אווירה מושלמת לעידוד הקריאה של הדור הצעיר.

פורסם ב 06/09/2017 באתר הארץbaby with mom

תפריט נגישות